Schaduwwerk

Schaduwwerk

Leven vanuit wie jij bent, begint vaak met eerlijk zijn. Eerlijk zijn tegen jezelf. Over wie je bent en wie je ook niet bent. Vaak gebeurt dit na een heftige gebeurtenis. De Ik’jes die jou tot dan toe geleid hebben voldoen niet meer om te kunnen overleven. Andere informatie kan dan ongefilterd binnen komen.

Wanneer dit gebeurt kun je er voor kiezen om al deze Ik’jes en hun beschermingsmechanismen (belemmeringen) aan te kijken en te doorvoelen. Ze hebben jou ooit goed geholpen maar nu is er behoefte aan een andere manier van leven.

Er zijn ook stukjes van jezelf waar jij je voor schaamt of niet trots op bent. Ooit heb je deze stukjes kleiner gemaakt of in een verborgen hoekje gestopt. Het gaat hierbij niet alleen om pijnpunten en kwetsbaarheden, maar ook om kwaliteiten die hebt opgeborgen omdat je ooit hebt ervaren dat je zo in moeilijkheden kon komen. Deze mogen weer tevoorschijn komen. 

Dit proces wordt ook wel eens schaduwwerk genoemd. Hier gebruik ik vaak Voice Dialogue voor. Ik laat je daarmee plaats nemen op verschillende stoelen die corresponderen met je ik’jes. Van daaruit kun je zicht kijgen op de dynamiek in jou. Zo worden ook de beschermingsmechanismen (belemmeringen) zichtbaar.

Je bent hierna op een punt gekomen dat je jezelf veel beter kent en meer bij jou échte zelf belandt. Je bent alleen nog niet duurzaam veranderd. Enerzijds omdat de Ik’jes en hun mechanismen altijd (in mindere vorm) aanwezig blijven en anderzijds omdat in dit proces alleen nog maar gebruik is gemaakt van het hoofd. Om écht te kunnen veranderen is verbinding met het hart, en het gevoel nodig.

Het schaduwwerk is essentieel om verbinding te kunnen maken met het hart en onze ziel. Daarom houden we maandelijks een event waarbij we met elkaar schaduwwerk doen.

Liever een heel mens dan een goed mens - schaduwwerk