Verbinding maken met jouw hart

Hoe maak je verbinding met je hart?

Dit is zoiets als willen leren fietsen vanuit een boek. Dat werkt niet. Het is iets wat je in de praktijk leert. Hiervoor nodig ik je uit om sessies te doen in mijn praktijk of een event te bezoeken.

Daarnaast is het ook afhankelijk van meerdere variabelen. ieder mens is anders, heeft een andere rugzak en een ander startpunt in de coachings. 

Ik maak naast het coachen gebruik van verschillende technieken zoals ademhalingstechnieken, coachingsmodellen en ik kan met mijn sterke intuïtie samen met jou meekijken waar jij behoefte aan hebt. 

Uiteindelijk lukt het iedereen om verbinding te maken met het hart.

Hoe voelt verbinding met jouw hart?

Hoe leg je iemand uit hoe een cappuccino smaakt? Zo moeilijk is het ook om uit te leggen hoe het voelt om verbinding met het hart te hebben. 

Het hart is volledig oordeelloos. Het heeft geen drang naar zaken willen begrijpen of het in stand houden van de huidige situatie. Het kent geen haast of verlangen naar persoonlijke belangen. Het kent alleen volledige rust en liefde.

Dit zijn kenmerken die compleet in tegenstelling staat tot die van de Ik’jes in het hoofd. 

Verbinding met het hart

Leven vanuit hart en ziel

Leven vanuit je hart en ziel betekent dat je jouw brein minder serieus neemt. Je beseft dat jouw brein Ik’jes en overlevingsmechanismen creëert die niet altijd effectief zijn.

Gevoelens ervaar je als iets wat er altijd is. Het is energie dat van iedereen kan zijn niet alleen van jou. Het kan ook op een ander tijdstip zijn gecreëerd dan in het nu.  Je hebt geleerd om gevoelens te erkennen maar niet serieus te nemen. Door de gevoelens te doorvoelen kan de energie weer stromen. Dit doe je door ze met liefde en zonder verwachtingen te benaderen. 

Je hebt ervaren dat jouw hoofd hier soms nog iets van wil vinden. Dit voel je, erken je en laat je voorbij vliegen. Sommige delen van jou blijven zich soms toch verzetten. Je hebt deze delen ervaren en een plaats gegeven. 

Door dit alles ben je in staat gebleken om met oefeningen jouw hart te ervaren en te openen. Hiermee open jij jouw hart iedere dag weer opnieuw. Jouw oude patronen vanuit het hoofd hebben steeds minder invloed op je. Je ervaart meer rust en balans. Door het leven vanuit het hart maak je bewust keuzes die passen bij wie jij echt bent. Je ervaart energie met de onderwerpen waar je mee bezig bent. Daarbij vergeet je de tijd en ervaar je het gevoel van zingeving.

Jouw hoofd gebruik je voornamelijk om oplossingen te bedenken voor inhoudelijk of creatieve vraagstukken. Het gevoel zorgt ervoor dat je alles in dit leven puur mag en kan ervaren, waaronder het gevoel van geluk.

Waarom het hart?

Onderzoek bij het HeartMath Institute laat zien dat bewust leven vanuit het hart wetenschappelijk meetbare resultaten oplevert die ons welzijn verhogen.

Andrew Armour (1991), een Amerikaanse cardioloog, kwam er in zijn onderzoek achter dat het hart meer informatie naar het brein lijkt te sturen dan andersom. Zo bedacht hij de term: hart brein. Het hart lijkt ook nog eens sneller dan het hoofd te kunnen “denken”. En nog belangrijker: het hart functioneert los van de fysieke omgeving. Het is in staat om energie volledig waar te nemen die zich in een andere ruimte bevindt dan het fysieke lichaam. Ook gevoelens buiten het fysieke lichaam kunnen gevoeld worden. Dit biedt dus mogelijkheden om onafhankelijk van anderen, tijd en omgeving te kunnen leven. 

Dit in tegenstelling tot het hoofd. In het hoofd worden externe prikkels in contact met het fysieke lichaam juist geanalyseerd en geïntereperteerd. Deze interpertaties kunnen op hun beurt gevoelens of emoties creëeren die juist niet reëel of helpend zijn. Ons hoofd kan ons dus bang of gespannen maken voor gevaar dat er niet is, En nog erger: deze gevoelens of emoties kunnen ook weer gedachten oproepen.

Door alleen te leven vanuit je hoofd blijf je gevangen in een vicieuze cirkel gecreerd door jouw eigen Ik’jes die leven in hun door zichzelf gecreëerde wereld.

Onderzoek

Het HeartMath Institute (1991) doet actief wetenschappelijk betrouwbaar onderzoek naar de functies en mogelijkheden van het hart in onze dagelijkse activiteiten. 

Het heeft tools ontwikkelt waarmee mensen vanuit het hart stress kunnen verminderen en voorkomen terwijl ze meer rust, zelfvertrouwen en tevredenheid ervaren.