Verdieping

Om het simpel te houden doe ik de aanname dat je de rest van de website ook gelezen hebt. Uiteraard houd ik het beperkt op deze website. In sommige events en persoonlijke coachings zullen gedeelten van deze modellen voorbij komen. Wil je meer weten nodig ik je graag uit voor een gratis kennismakingsgesprek.

Het hoofd

Het hoofd maakt ik’jes om te kunnen overleven. Jouw persoonlijkheid zou je als een verzameling ik’jes kunnen beschouwen. Het (be)grijpen van het hoofd is daarom erg ingewikkeld danwel onmogelijk. Tenslotte kijk je altijd vanuit het ene Ik’je naar een ander Ik’je. 

Deze Ik’jes in ons hoofd hebben negen belangrijke kenmerken waardoor je ze beter kunt begrijpen en herkennen:

  1. Het Ik’je vindt zichzelf in de kern goed en belangrijker dan anderen. Dat is de grondhouding. Op deze manier kun je als mens namelijk overleven. Alle informatie welke niet overeenkomt met het Ik’je komt niet binnen. Daarom vinden we mensen die er hetzelfde uit zien of dezelfde dingen doen sneller leuk.
  2. Het Ik’je is er op gericht om herhaling van eerder opgedane pijn te voorkomen. Hierdoor wil het hoofd ook de gehele dag analyseren wat er is gebeurd en een oplossing vinden voor toekomstige situaties. Deze Ik’jes creëren vervolgens een beschermingspatroon met bijbehorend gedrag in het onderbewuste.
  3. Het Ik’je wil de hele dag alles begrijpen en van daaruit kunnen handelen. Zo voorkomt het dat het pijnen kan oplopen.
  4. Door de combinatie van de bovenste twee kenmerken zijn we geneigd om anderen of situaties de schuld te geven als iets mislukt. Wanneer anderen in de problemen komen, wijden we dat aan hun persoonlijkheid en niet de omstandigheden. Dat doet minder pijn en is minder spannend voor onszelf. 
  5. Om te kunnen overleven moet het Ik’je snel kunnen reageren. Meer dan 95% van de dag leven we als mens op de automatische piloot. Hoe harder we bezig zijn, hoe sneller we geneigd zijn om op de automatische piloot te werken. Ook meerdere dingen tegelijk doen activeert de automatische piloot.
  6. Het Ik’je is banger om te verliezen dan te winnen. Het wil zo veel mogelijk de huidige situatie in stand houden.
  7. Het Ik’je vindt de eigen belangen belangrijker dan die van anderen of van het grotere geheel.
  8. Een Ik’je wil iets persoonlijks bereiken om haar bestaan te kunnen rechtvaardigen waardoor er vaak (onbewust) lichamelijke en geestelijke spanning ontstaat.
  9. Ieder mens heeft Ik’jes. En deze Ik’jes blijven altijd bestaan. Door aan jezelf te werken worden sommige Ik’jes minder sterk en kom je meer in balans te staan. Een ik’je kun je nooit alleen vanuit jouw hoofd aanpassen. Tenslotte ben je dan met een ander Ik’je aan het werk om het eerste Ik’je te veranderen. Dit maakt veranderen vanuit het hoofd enorm moeilijk, danwel onmogelijk.

Hart - Hoofd - Gevoel

We hebben als mens drie belangrijke primaire tools in ons fysieke lichaam om te kunnen over-leven. Dit zijn het Hart, Hoofd en Gevoel. Van deze drie gebruiken we het hoofd het vaakst in onze maatschappij. Het hoofd met haar Ik’jes en automatismen is geneigd om alles te analyseren en oorzaken te zoeken. 

Gevoelens ervaren we door ons hele lichaam. Het zijn onze gevoelens die er vaak voor zorgen dat we uit balans raken. Dat komt omdat gevoelens door heel veel variabelen beïnvloed kunnen worden. 

Het is het hoofd dat op deze gevoelens reageert. Als we gevoelens ervaren zal het hoofd proberen deze gevoelens te analyseren en/ of de oorzaken hiervan te onderzoeken. En hierbij gaat snelheid vaker voor op de waarheid of realisme. Het brein is liever lui dan moe. Al DENKEN we wel dat ons brein heel objectief en slim is. 

Het vervelende is dat deze Ik’jes daardoor op hun beurt ook weer nieuwe gevoelens kunnen creeëren. Zo kom je als mens in een vicieuze cirkel terecht. 

Het brein en gevoelens zijn dus in staat om elkaar bezig te houden. Het is dan ook belangrijk om met een derde variabele te werken die niet door beiden beïnvloed wordt. 

Deze derde variabele is het Hart.

Gevoel

Gevoelens ervaren we door ons hele lichaam. Het is het hoofd dat op deze gevoelens reageert. Als we gevoelens ervaren zal het hoofd proberen deze gevoelens te analyseren en/ of de oorzaken hiervan te onderzoeken. 

Het zijn onze gevoelens (en de reactie van het hoofd) die er voor zorgen dat we uit balans raken. Dat komt omdat gevoelens door heel veel variabelen beïnvloed kunnen worden. 

Deze variabelen heb ik onderverdeeld in 3 niveaus; primair, secundair en tertiair. De verdeling is gemaakt naar de intenisiteit van de gemiddelde mens in het dagelijks leven.

Het primaire niveau heb ik reeds beschreven op deze website.

Secundaire niveau

Het secundaire niveau zul je soms ook herkennen. Als we gespannen zijn krijgen we vaak stijve schouders of pijn in de rug. We kunnen ergens buikpijn van hebben of ergens wakker van kunnne liggen. Gevoelens komen letterlijk in alle delen van jouw lichaam terecht. Alles staat in verbinding met elkaar.

Gevoelens die niet zijn doorvoeld worden opgeslagen in ons lichaam. Mensen met traumabehandeling zullen dit herkennen. Deze opgeslagen gevoelens kunnne worden losgemaakt door verschillende technieken. Denk hierbij aan de verbonden ademhaling tot EMDR. Het brein wordt met deze methoden afgeleid waardoor de gevoelens echt gevoeld worden.

Ook onze omgeving kan gevoelens bij ons oproepen. HSP’ ers hebben dit regelmatig. Gevoelens van andere mensen worden ervaren in hun eigen lijf. Misschien heb je dit zelf ook eens ervaren bij een familieopstelling?

Er zijn heel veel variabelen die bij iedereen (in)direct invloed hebben op het gevoel. Denk daarbij aan 

  • Ziekte
  • Coflicten
  • Trauma
  • Overlijden
  • Onverwerkte emoties 
  • Bezoekers met negatieve energie
  • Aardstralingen
  • Elektrostress
  • Leylijnen
  • Vervuiling
Tertiaire niveau

Het tertiaire niveau wordt niet door veel mensen bewust ervaren. Dit kan meerdere redenen hebben. Meestal komt dit doordat mensen leven vanuit het hoofd en onvoldoende stil staan bij hun volledige zijn. Ook een natuurlijke aanleg, interesse en zielsmissie(s) spelen hierbij een belangrijke rol.

Het is wel een gedeelte waar je jezelf enorm eenzaam kunt voelen. Als je last hebt van jouw lijf ga je naar een arts of fysiotherapeut. Bij problemen met gedachten ga je naar een psycholoog. Maar waar ga je heen met vragen over jouw ziel en astrale lichaamVoor deze vragen kun je o.a. bij spirituele leiders terecht. 

De ziel laat zich niet altijd openen. Pas als de tijd en de mens er rijp voor zijn wordt de volledige missie zichtbaar. Voor dat tijdstip is het wel mogelijk om de juiste richting te krijgen. Vanuit mijn coaching zal ik je de juiste richting in helpen en jouw zielsmissie(s) zo duidelijk mogelijk in kaart brengen. 

Het astrale lichaam (energetische- , etherische-, spirituele lichaam) kun je op verschillende manieren zelf ervaren. Denk daarbij aan de volgende systemen: Chakra’s, aura’s, meridianen, chi, en hartcoherent. Je kunt ze niet zien maar wel heel bewust ervaren.

Hoe kun je als mens groeien?

Vanuit het Heel-al komt alle liefde en energie naar aarde. Hierin gaat ze langs allerlei lagen tot dat ze het menselijk hart bereikt. Door allerlei vormen van weerstand wordt de energie en liefde steeds minder. Hoe meer weerstand aanwezig is, hoe minder liefde en energie wordt ervaren.

Om te groeien kun je dus twee dingen doen: de weerstand verlagen of de liefde verhogen.

Energie trekt andere energie aan met eenzelfde lading. Dit noemt men de wet van resonantie.of aantrekking Hier is het principe van manifesteren op gebaseerd. `Ook dingen die compleet tegengesteld aan elkaar zijn trekken elkaar aan.

Vertragingstheorie

Energie trekt dus zezelfde energie aan en wordt dus steeds versterkt. Hierdoor is er dus ook altijd een kwadratering in herstel of groei. 

Bij verandering of herstel wordt eerst weinig gevoeld en pas later wordt een herstel van energie gevoeld.

Hierdoor wordt juist bij grote veranderingen later een ongekende vlucht aan gevoelens ervaren. Dit komt door de kwadratering.