Baankeuze en/ of studiekeuze

De juiste keuze voor een baan of studie

We willen allemaal bij voorkeur een baan die volledig bij ons past. Tenslotte gaat het werken dan veel makkelijker en bijna vanzelf. Je ervaart meer voldoening en kan het met gemak volhouden tot aan je pensioen. Maar het valt niet altijd mee om zo’n baan voor jezelf te vinden. Wie ben je namelijk écht diep van binnen? 

Een loopbaancoach kan dan helpen bij het vinden van een nieuwe richting. Soms is het lastig om zelfs met een loopbaancoach een juiste richting te vinden. Want ondanks het feit dat een loopbaancoach in gaat op gevoelens en ervaringen ben je bezig met alles wat je tot dan toe hebt meegemaakt. Wat je niet kent van jezelf, wordt vaak niet meegenomen in het proces. 

Zo ook bij een assessment, het meeste vul je waarschijnlijk onbewust in vanuit je hoofd. Er is een grote kans dat jouw meest gebruikte Ik’je leidend voor je is voor jouw huidige persoonlijkheid. Maar als je niet meer wil leven vanuit dit Ik’je maar meer vanuit jouw hart en ziel wordt het een stuk lastiger. Met een enige zekerheid kan ik je garanderen dat je dan vooral uitkomt in het “groene” profiel. Groen staat vaak voor persoonsgericht, rustig en sociaal. Terwijl je echt wel een zielsmissie kunt hebben met richtingen die deze kenmerken helemaal niet als belangrijkste eigenschap hebben.

Ik adviseer vaak om naast een loopbaancoach en een assessment twee tot drie sessies bij mij te doen om een nog completer beeld te krijgen en zo de juiste keuze te maken.

Ontstaan van intuïtief adviseren baankeuze

In mijn rol als manager bij een arbodienst had ik een kandidaat op sollicitatiegesprek na een open sollicitatie. Deze kandidaat had na een traject bij een loopbaancoach en assessments gesolliciteerd bij een arbodienst. Ze wilde in ieder geval bij een arbodienst werken, bij voorkeur in een coachende rol. Bij het voeren van het sollicitatiegesprek vond deze kandidaat het erg moeilijk om zichzelf te beschrijven. Ook werd haar voorkeursfunctie niet direct duidelijk. 

Per ongeluk ben ik zo met haar gaan meevoelen/ kijken in haar hoofd en hart. We kwamen erachter dat ze helemaal niet in een coachende rol paste. Ze vond ondernemen diep in haar hart en vanuit haar ziel erg belangrijk. Daarnaast had ze (nog) geen neutrale grondhouding. Haar hoofd (met haar Ik’jes) was erg sterk en daar had ze nog veel te leren beaamde ze zelf. Erg mensgericht leek ze diep van binnen niet te zijn. 

Ze had wel genoeg van managers binnen bedrijven die haar oplegde hoe ze haar werk moest uitvoeren. Ook wilde ze meer vrijheid en minder druk. Samen kwamen we erachter dat ze een ondernemende functie zocht binnen een organisatie die haar vertrouwen geeft en als mens erkent.

Werken vanuit hart en ziel

Bij de meeste mensen wordt de rol van de ziel in de tweede levenshelft belangrijker. Dit begint vaak vanaf het 35e levensjaar. Dit gebeurt onder andere in de vorm van specifieke onderwerpen, je zielthema’s. Op die gebieden kun je een unieke bijdrage leveren aan de wereld. Mijn ervaring is dat de meeste mensen zich aan een of meer thema’s sterk verbonden voelen. Dit is het gevoel wat mensen vaak als “roeping” ervaren. 

Intuitief loopbaan en studiekeuze

Zielthema's

 • Ondernemen en initiatieven nemen
 • Bouwen en ontwikkelen
 • Communicatie en informatie
 • Zorg en bescherming
 • Zelfexpressie en plezier
 • Dienstverlening en gezondheid
 • Relaties en balans
 • Onderzoeken en transformeren
 • Horizon verruimen en visie ontwikkelen
 • Maatschappelijke positie en gezag
 • Sociale leven en groepen
 • Spiritualiteit en zingeving 

(Jacobi, 2004) 

Het vinden van de juiste studie

Vooral als we jong zijn is het maken van een studiekeuze niet altijd makkelijk. Er is zo veel te kiezen en je hebt nog niet eens alles in het leven kunnen ontdekken. 

Hoe lekker zou het zijn dat je een studie kiest waarmee je echt kunt doen wat je leuk vindt voor langere tijd? Een opleiding kiezen die bij jouw zielsmissie past zorgt ervoor dat de studie makkelijker gaat en dat je werk vindt waarvoor je “in de wieg gelegd bent”. 

Als je ouder bent is het ook fijn dat je geld en tijd investeert in een studie waar je in “bezield” bent. Samen met jou onderzoek ik jouw diepste wensen. Als je doet waarvoor je op aarde bent gekomen, wordt je daarvoor ook rijkelijk beloond. 

De analyse die we samen maken is gebasseerd op wat jij vanuit jouw hart en ziel wil. Uiteraard nemen we ook jouw huidige persoonlijkheid en ervaringen mee. 

 

Het vinden van nieuwe hobby's

Om te kunnen ontspannen maar ook voor het gevoel van zingeving zijn hobby’s essentieel. 

Een nieuwe hobby vinden alleen is niet altijd makkelijk. Meestal kom je bij toeval bij een sport of activiteit terecht vanewege vrienden of familie. Maar dat wil niet zeggen dat jij daar ook gelukkig van wordt. 

Hoe fijn zou het zijn als er iemand met je meevoelt en suggesties doet wat er bij jou zou kunnen passen. In de praktijk hoor ik vaak: “O ja, dat deed ik vroeger inderdaad als kind” of “Daar heb ik wel eens over nagedacht maar….” Het is dus vaak eenvoudiger in de praktijk dan je DENKT en dat is waar het vaak anders gaat bij mij. Ik voel voor jou wat jij graag diep van binnen wilt.

En soms komen er dingen naar voren die je nooit gedaan hebt. Door het te proberen kom je er vaak snel achter wat je blij of ontspannen maakt. Vaak is dit een nieuw geboren hobby. En soms is het een grote stap in de richting naar een hobby die erop lijkt.

Het enige wat mijn leren heeft verstoord is mijn opleiding